7 pravidiel starostlivosti o drevený nábytok

7 pravidiel starostlivosti o drevený nábytok

Máte drevený nábytok?

Ak chcete, aby vyzeral rovnako krásne aj o ďalších 10 rokov, musíte vedieť, ako sa oň starať. Nižšie nájdete najdôležitejšie rady pre správnu údržbu dreveného nábytku.

Primeraná vlhkosť

Drevený nábytok sa najlepšie cíti v miestnosti s vlhkosťou okolo 60 %. Keď vlhkosť vzduchu prekročí 70 % alebo klesne pod 45 %, môže dôjsť k poškodeniu nábytku. Dôležité je aj vetranie miestnosti dreveným nábytkom.

Správna teplota

Nábytok vyrobený z dreva je najlepšie umiestniť do miestnosti, kde sa teplota vzduchu pohybuje medzi 15 až 30 stupňami Celzia. Treba tiež pamätať na to, že nábytok by nemal byť umiestnený v blízkosti zdroja tepla, napríklad priamo pri radiátore, krbe alebo sporáku. Minimálna vzdialenosť od zdroja tepla by mala byť asi 1 meter. Kontakt s horúcimi predmetmi môže mať za následok vznik bieleho zafarbenia, ktoré preniká hlboko do štruktúry dreva a je veľmi ťažké ho neskôr odstrániť.

Voda

Voda je jedným z najväčších nepriateľov dreveného nábytku. Preto je tak dôležité, aby bol správne impregnovaný. Ak rozlejete vodu na drevený stôl, čo najskôr ho utrite. Aby ste nepoškodili povrch nábytku, stojí za to použiť papierové utierky a mäkkú handričku. Ak máme drevený nábytok v kúpeľni, kde je vystavený neustálemu kontaktu s vodnými parami, ktoré stúpajú a usadzujú sa na doskách a čelách nábytku, mali by ste investovať do vhodného systému vetrania v miestnosti. Okrem toho sa oplatí utrieť takýto nábytok raz denne suchou handričkou.

Odfarbenie

Čo ak na drevený nábytok rozlejeme červené víno alebo šťavu z čiernych ríbezlí? Rovnako ako pri vode, mokrý povrch nábytku čo najskôr vysušte. V prípade farebných nápojov môžeme očakávať škvrny, ktoré sa už nedajú odstrániť. Červené víno aj šťava rýchlo prenikajú do vnútra dreva a môžu zanechať trvalé zafarbenie, ktoré sa už nedá vyčistiť. To isté by ste mali urobiť, keď drevený nábytok posypete chemikáliami alebo potravinami s farbiacimi vlastnosťami. Rýchla odozva nám umožní vychutnať si krásu dreveného nábytku bez škvŕn.

Podložky

Pri pití horúcej kávy alebo čaju nikdy nepokladajte hrnček priamo na drevený stôl. Horúce alebo veľmi studené tekutiny môžu zanechať trvalé stopy a poškodiť drevený nábytok. Pri práci pri drevenom stole by sme mali používať aj vhodné podložky. Písaním bez podložky na papier môžeme poškodiť vrchnú časť nábytku.

Vhodné čistiace prostriedky

Vždy používajte vhodné prostriedky na čistenie a ošetrovanie dreva. Nepoužívajte univerzálne prípravky, ani tie „dva v jednom“. Ak chceme vyčistiť nábytok, kúpime si čistiaci prostriedok, ak nám záleží na konzervácii dreva, poobzeráme sa po konzervante. Okrem toho by sme mali venovať pozornosť aj druhu dreva a jeho povrchovej úprave. Olejovanému exotickému nábytku nepochybne uškodia napríklad prostriedky určené na starostlivosť o lakovaný nábytok. Univerzálne prípravky na ošetrovanie dreva nie sú dobrým riešením, aj keď výrobca tvrdí, že áno. Správne by sme mali vyberať prípravky určené na konkrétny drevený nábytok. Len tak si zachovajú svoj krásny vzhľad dlhé roky.

Pravidelné čistenie

Aby si drevený nábytok zachoval svoje jedinečné čaro, mali by sme sa oň starať a pravidelne ho čistiť. Práve každodenné návyky budú mať vplyv na to, ako bude náš nábytok vyzerať o pár rokov. Utieraním rozliatych nápojov, utieraním nevzhľadných škvŕn a údržbou nábytku v súlade s pokynmi výrobcu si môžeme byť istí, že nám budú slúžiť dlhé roky či dokonca generácie.

Moderný dizajn

Moderný dizajn

Garancia kvality

Garancia kvality

Doprava

Doprava

Podpora

Podpora